ANTRYKOT W CZERWONYM WINIE

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na antrykot w czerwonym winie.

Składniki

  • 600 g antrykotu wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 4 szalotki lub młode cebule
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka tymianku lub 3 szczypty tymianku suszonego
  • 50 g masła
  • 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Wołowinę wyporcjować na 4 kotlety. Natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem.
  2. Obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną to smażyć dłużej, obracając. Gotowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  3. Na sos pokroić cebulę w piórka. Wrzucić ją do rondla na resztę oliwy i zeszklić. Wlać szklankę czerwonego wina i dodać tymianek. Gotować aż wino odparuje. Kiedy to nastąpi wrzucić po kawałku masło i mieszać cały czas trzepaczką, aż do powstania sosu. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
  4. Polać antrykoty sosem. Podawać z ziemniaczkami purée i duszoną na maśle z czosnkiem zieloną fasolką szparagową.

Czy wiesz, że...

Po wyjęciu z opakowania wołowina może mieć charakterystyczny, lekko kwaskowaty zapach? Jest to naturalna cecha, która świadczy o poddaniu mięsa procesowi dojrzewania.
Zobacz wszystkie przepisy