ANTRYKOT W CZERWONYM WINIE
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na antrykot w czerwonym winie.
Składniki
- 600 g antrykotu wołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sos: 4 szalotki lub młode cebule
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 gałązka tymianku lub 3 szczypty tymianku suszonego
- 50 g masła
- 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Wołowinę wyporcjować na 4 kotlety. Natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem.
- Obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną to smażyć dłużej, obracając. Gotowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Na sos pokroić cebulę w piórka. Wrzucić ją do rondla na resztę oliwy i zeszklić. Wlać szklankę czerwonego wina i dodać tymianek. Gotować aż wino odparuje. Kiedy to nastąpi wrzucić po kawałku masło i mieszać cały czas trzepaczką, aż do powstania sosu. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.
- Polać antrykoty sosem. Podawać z ziemniaczkami purée i duszoną na maśle z czosnkiem zieloną fasolką szparagową.
Czy wiesz, że...
Po wyjęciu z opakowania wołowina może mieć charakterystyczny, lekko kwaskowaty zapach? Jest to naturalna cecha, która świadczy o poddaniu mięsa procesowi dojrzewania.