BEFSZTYKI Z POLĘDWICY

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na befsztyki z polędwicy.

Składniki

  • 1 kg świeżej polędwicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu winnego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Polędwicę pokroić na kawałki grubości 3- 4 cm. Każdy kawałek położyć na desce i delikatnie rozgnieść pięścią. Posmarować oliwą z oliwek i posypać pieprzem.
  2. Cebule obrać, pokroić w grube plastry i skropić obficie octem winnym.
  3. Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać olej. Smażyć befsztyki po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na gorący półmisek, posolić, przykryć.
  4. Na pozostałym tłuszczu szybko zeszklić cebulę. Odrobinę posolić i położyć na befsztykach.

Podawać z zieloną sałatą w sosie winegret.

Czy wiesz, że...

oliwa z oliwek doskonale się nadaje do marynowania delikatnych mięs? Dzieje się tak dlatego, że oprócz swojego doskonałego smaku, ma lekki odczyn kwaśny. Oliwną marynatę można wzbogacić dodając świeże zioła lub rozgnieciony czosnek.
Zobacz wszystkie przepisy