FLAKI PO MADRYCKU

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na flaki po madrycku.

Składniki

  • 700 g flaków wołowych (pokrojone w 3 cm kwadraciki)
  • 1 nóżka cielęca (ew. gicz cielęca lub dwie nóżki wieprzowe)
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek smakowy: 1 por; 1 łodyga selerowa;1 pęczek pietruszki naciowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula z wbitymi w nią 3-4 goździkami
  • 2 cebulki drobno posiekane
  • 1 główka czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 małe pory
  • 10 dag smalcu
  • 15 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
  • 2 pętka pokrojonych w plasterki hiszpańskich kiełbasek paprykowanych „chorizo”
  • 2 małe ostre papryczki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki i 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Flaki w postaci całych, już dość dobrze oczyszczonych płatów, umyć w zimnej wodzie z octem, zagotować kilka minut w wodzie i odcedzić. Ważne jest aby po zagotowaniu natychmiast odlać pierwszą wodę z pozostałym w niej niemiłym zapachem i jeszcze raz umyć płaty w zimnej wodzie z octem winnym. Dopiero potem można je kroić. Kroi się na mniej więcej kwadratowe, 3 – 5 centymetrowe kawałki.
  2. Tradycyjne gotowanie flaków zajęłoby kilka godzin. Dlatego warto użyć szybkowaru. Flaki razem z jedną nóżką cielęcą (ew. giczą cielęcą lub dwiema nóżkami wieprzowymi) zalać dwiema szklankami białego wytrawnego wina, uzupełnić wodą, aby wszystko było pokryte na, mniej więcej, dwa palce i dodać związane w pęczek warzywa: por, łodygę selerową, nać pietruszki, 2 liście laurowe oraz 1 cebulę z wbitymi w nią 3-4 goździkami. Pieprz i sól do smaku. Gotować wszystko 40 minut, po czym wyjąć związane w pęczek warzywa oraz nóżkę. Usunąć kostki, a mięsko pokroić drobno i wrzucić z powrotem do garnka. Drobno pokroić i dodać: 1 cebulę, 2 marchewki, 2 małe pory, 1 główkę czosnku.
  3. Odlać nieco rosołku i na patelni przygotować sos. Roztopić 100 gram smalcu, podsmażyć 15 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę (może być szynka lub bekon) i 2 pętka pokrojonych w plasterki hiszpańskich kiełbasek paprykowanych „chorizo”. Dodać do tego 2 małe ostre papryczki.
  4. Podsmażone frykasy dołożyć do garnka z flakami, a na pozostałym na patelni tłuszczyku podsmażyć 1 posiekaną cebulkę, dodać, mieszając 2 łyżki mąki, 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i 1 słoik koncentratu pomidorowego. Całość rozprowadzić odlanym wcześniej rosołkiem. Gotowy sos wlać do flaków, zamieszać i dalej gotować. Po ok. 20 minutach flaki po madrycku są gotowe.

Podawać z pieczywem lub z ryżem na sypko. Flaki po madrycku najlepiej smakują następnego dnia po podgrzaniu. Polecam do nich czerwone wytrawne wino, najlepiej Rioja. Węgrzy robią flaki podobnie, ale kroją je na nieco mniejsze kwadraty. Z powodzeniem więc można do nich podać wino węgierskie, oczywiście wytrawne i oczywiście czerwone.

Zobacz wszystkie przepisy