Karkówka Wołowa duszona

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na karkówkę wołową duszoną.

Składniki

  • 1 kg karkówki wołowej
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • czubata łyżka mąki
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Karkówkę wołową pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Następnie plastry zmiękczyć za pomocą tłuczka z zębami uderzając po obu stronach lub używając siekacza zmiękczającego do mięsa.
  2. Rozbite plastry obsypać z obu stron mieszanką przypraw utłuczonych w moździerzu lub zmielonych. Obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem ok. 2 min. z każdej strony na ciemno brązowy kolor. Przełożyć do brytfanny.
  3. Cebulę, czosnek, marchewkę i seler drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu ze smakiem wołowiny. Przełożyć do brytfanny.
  4. Przygotować litr rosołu z 2 kostek rosołowych (lepiej jednak wykorzystać wołowy rosół domowy, bo jest smaczniejszy i zdrowszy). 
  5. Zalać rosołem mięso w brytfannie, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, ok. 1,5 godziny. Zamiast w brytfannie można dusić w szybkowarze, a wtedy czas duszenia zmniejsza się do ok. 30 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać zawiesinę z 3/4 szklanki wody i mocno czubatej łyżki mąki. Wymieszać, aby nie było grudek. Całość sosu zmiksować blenderem i zagotować. Dodać mięso i ew. dosolić do smaku.
  7. Podawać do pieczonych ziemniaków lub klusek śląskich.

Zamiast karkówki można użyć goleni lub łopatki wołowej pociętych w plastry.

Czy wiesz, że...

Duszone dania z wołowiny wymagają ok. 2 godz. obróbki termicznej. Krócej, oszczędniej i lepszy efekt smakowy da użycie szybkowaru. Wołowina duszona tradycyjnie lecz krótko, będzie twarda. Wyjątek stanowią steki, które potrzebują tylko kilkuminutowego podsmażenia. Do zmiękczania wołowiny dobrze służą siekacze zmiękczające mięso i tłuczki z zębami, np. „Victor”.
Zobacz wszystkie przepisy