KOTLETY Z ROZBRATLA Z WARZYWAMI

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na kotlety z rozbratla z warzywami.

Składniki

  • 4 plastry rozbratla po 200 g każdy
  • musztarda
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu
  • 12 kaparów
  • 1 cytryna
  • 300 g różnych warzyw korzeniowych np. marchewka, pietruszka, seler,
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 250 g zacierek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić kuchennym ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, posmarować musztardą z każdej strony.
  2. Rozgrzać olej, plastry wołowiny mocno podsmażyć z obu stron, wyjąć z tłuszczu i włożyć do rondla.
  3. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na tłuszczu po wołowinie z odrobiną masła. Posypać mąką, zamieszać, zalać bulionem i zagotować, uzyskując sos do duszenia.
  4. Posiekane kapary i startą skórkę z cytryny zmieszać z sosem, zalać nim plastry wołowiny. Dusić w rondlu przez. ok. 50 min na średnim ogniu, często obracając.
  5. W tym czasie warzywa obrać i pokroić w cienkie paski, poddusić na maśle, aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Zacierki ugotować i odcedzić.
  6. Mięso rozłożyć na talerze, polać sosem, obłożyć warzywami, posypać zieloną pietruszką i podawać z zacierkami.

Czy wiesz, że...

Aby uzyskać harmonię smaku wina z duszoną wołowiną najlepiej dobrać wino czerwone, mocno wytrawne, o gęstej konsystencji i intensywnym aromacie? Taki trunek idealnie podkreśla smak mięsa wołowego.
Zobacz wszystkie przepisy