KULKI WOŁOWE

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na kulki wołowe.

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić bardzo drobno, czosnek przepuścić przez praskę, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i bardzo dobrze wymieszać.
  2. Formować kulki o średnicy ok. 3 cm i smażyć ze wszystkich stron na ładny brązowy kolor.

Kulki wołowe doskonale nadają się na danie główne dziecięcego menu z frytkami i keczupem. Mogą też być wyśmienitą gorącą przekąską dla dorosłych.

Czy wiesz, że...

Mielona wołowina na kotlety, burgery, kulki itp. powinna zawierać różne kawałki mięsa, np. łopatkę, karkówkę, skrzydło, łatę, tak aby uzyskać ok. 20% tłuszczu, który jest najlepszym nośnikiem smaku i nadaje soczystość.
Zobacz wszystkie przepisy