PASTELITOS, czyli pierożki lub paszteciki
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na pastelitos, czyli pierożki lub paszteciki.
Składniki
- Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, 2 surowe żółtka, 2 łyżeczki soli, 60 g masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - farsz: 60 dag chudego mięsa wołowego (bez kości)
 - 1 mała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju sojowego
 - 1 łyżeczka soli
 - szczypta pieprzu
 - 2 szczypty oregano
 - 1/2 łyżeczki Worcestershire Sauce (sos angielski)
 - 2 łyżeczki octu winnego
 - 1 łyżka kaparków
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 3 łyżki wody
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka posiekanych ogórków konserwowych
 - 2 łyżki rodzynek
 - 2 posiekane jaja na twardo
 - 12 posiekanych oliwek
 - mąka do posypania stolnicy oraz 3/4 l. oleju do głębokiego smażenia
 
Przygotowanie
- Ciasto: w misce utrzeć żółtka z masłem, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
 - Farsz: mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkami o dużych otworach, przyprawić solą, pieprzem, oregano, sosem angielskim, octem i dodać posiekaną cebulkę, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać w rondlu olej i przesmażyć mięso. Dodać rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy, zamieszać i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie dodać kaparki, ogóreczki i rodzynki i pozostawić na ogniu przez 5 minut. W końcu dodać posiekane oliwki i jaja, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
 - Wyjąć ciasto z lodówki i na stolnicy posypanej mąką rozwałkować na cienkie placki. Wykrawać szklanką krążki i nakładać farsz łyżeczką. Brzegi krążków zwilżać wodą, przykrywać drugim krążkiem i sklejać je naciskając umączonym widelcem.
 - W patelni (rondlu) do głębokiego smażenia rozgrzać olej do poziomu średniego (ok. 180°) i wkładać ostrożnie gotowe pastelitos. Smażyć na złoty kolor, a po wyjęciu z patelni układać na bibule aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
 
Czy wiesz, że...
										 Pierożki te lepiej przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem zagrzać w piekarniku.