Placek Węgierski z Gulaszem

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na placek węgierski z gulaszem.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wołowego (zrazowa dolna)
  • 1 cebula
  • 100 g smalcu
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona i 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • sól i pieprz oraz kminek do smaku
  • na placek: 6 ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, sól i pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na małe kawałki. Podsmażyć mięso na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przyprawy. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem i dusić do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
  3. Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
  4. Rozgrzać olej na patelni (20 cm średnicy) i smażyć z obu stron placki wielkości patelni.
  5. Placek złożyć na pół, środek napełnić mięsem z gulaszu, a po wierzchu polać sosem.

Placek można ozdobić łyżką kwaśnej śmietany. Amatorom pikantnych potraw polecam dodać także węgierską pastę z ostrej papryki piros arany, co oznacza czerwone złoto.

Czy wiesz, że...

takie placki jada się ponoć w północno-wschodnich Węgrzech? Bardziej popularne są jednak naleśniki napełniane mięsem gulaszowym (pörkölt) i zawijane w kopertę, zwane Hortobagy palacsinta. Polewa się je sosem z gulaszu zagęszczonym śmietaną.
Zobacz wszystkie przepisy