STEK Z ROSTBEFU Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na stek z rostbefu z sosem z zielonego pieprzu.

Składniki

  • 4 steki z rostbefu 180 g każdy
  • 1/4 szklanki zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 szalotka
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 kostki masła
  • mąka
  • sól
  • olej
  • 5 łyżek masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać 5 łyżek masła klarowanego. Kiedy tłuszcz jest dobrze rozgrzany na patelnię włożyć nieposolone steki. Obsmażyć na dość intensywnym ogniu po ok. 4 min z każdej strony. Gdy steki osiągną odpowiednie wysmażenie, przełożyć nie nakłuwając na deskę by odpoczęły.
  2. Na tej samej patelni zeszklić na łyżce masła posiekaną szalotkę i dodać rozgniecione ziarna zielonego pieprzu.
  3. Dodać wino i odparować 80% płynu. Masło pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Dodać mieszając stopniowo po kawałku masła do sosu tak, by powstała emulsja. Steki podawać polane sosem.

Czy wiesz, że...

Nie tylko sosy nadają smak stekom? Aby rozkoszować się naturalnym smakiem dobrej wołowiny w zupełności wystarczy sól i pieprz, jednak doskonałym dodatkiem może być kulka masła smakowego, utartego z czosnkiem albo z zieloną pietruszką.
Mięso wołowe przeznaczone do krótkiego smażenia zawsze solimy na końcu. W przeciwnym razie będzie twarde.
Zobacz wszystkie przepisy