Wołowina – królowa polskich stołów

Wołowina niejednokrotnie określana jest królową polskich stołów. Uchodzi za jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków mięsa. Dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna i niezwykle krucha.

Dlaczego wołowina z Łukowa?

Zakłady Mięsne Łuków działają od ponad 40 lat, przez ten czas zdobyły zaufanie konsumentów oraz wypracowały ogromne doświadczenie w produkcji najszlachetniejszego mięsa kulinarnego. Od lat współpracujemy z polskimi sprawdzonymi dostawcami z czystych ekologicznie rejonów. Wołowina z Łukowa jest synonimem najwyższej jakości, znajdując uznanie nie tylko na rynku krajowym i w Europie, ale także w krajach pozaeuropejskich.

Warto zaznaczyć, że produkty wołowe z Łukowa zdobywają wiele prestiżowych wyróżnień i nagród podczas międzynarodowych targów Polagra Food. Naszą wołowinę docenia także Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, który w cyklicznych konkursach Produkt Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym przyznaje produktom wołowym niezwykle wysokie noty w ocenie sensorycznej.

Najwyższa jakość wołowiny

Wszystkie procesy produkcyjne objęte są stale doskonalonym systemem zapewnienia jakości bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP* oraz BRC**. Wszyscy pracownicy zakładu wykorzystując swoje bogate doświadczenie i umiejętności starają się, aby spełnić wymagania naszych klientów i dostarczyć Państwu produkt najwyższej jakości.

Jak przygotować wołowinę, by była smaczna i aromatyczna?

Wołowina może być niezwykle smaczna, ale kulinarny sukces w dużym stopniu zależy od poznania kilku trików, które pozwolą na uzyskanie spektakularnego efektu na talerzu. Dzięki zawartym na tej stronie propozycjom potraw i towarzyszącym im cennym wskazówkom eksperta kulinarnego Carlosa Gonzaleza-Tejery, jak również praktycznym i sprawdzonym przepisom pracowników Łukowa, dowiedzą się Państwo jak w prosty sposób przygotować różnorodne dania z wołowiny: rozpływające się w ustach steki, sycące burgery, tradycyjne pieczenie oraz wiele innych. Podane tu przepisy mają inspirować i wyzwalać twórczą inwencję u każdego, kto ma apetyt na cudowną wołowinę.

*HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest narzędziem zarządzania bezpieczeństwem żywności i uniwersalną metodą systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności.
**BRC – międzynarodowy standard opracowany przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium) wymagany przez coraz większą grupę hiper- i supermarketów na terenie całej Europy.

Świat Szlachetnej Wołowiny

Świat Szlachetnej Wołowiny

Świat Szlachetnej Wołowiny to ekskluzywna seria wędlin i mięs wołowych stworzona z myślą o osobach, które cenią nowoczesny styl życia i oryginalność smaku. Dzięki sprawdzonym dostawcom głównie z regionów Podlasia i Lubelszczyzny oraz zachowaniu rygorystycznych procedur podczas produkcji, nasza wołowina charakteryzuje się najwyższą jakością i doskonałym smakiem.

Mając ogromne doświadczenie w produkcji dobrej jakościowo wołowiny chcemy przekonać Polaków do spożywania większych ilości tego mięsa. Wołowina to samo zdrowie! Niestety przez niesłuszne przekonanie, że wołowina jest mięsem trudnym i czasochłonnym w przygotowaniu, nie dającym pewności osiągnięcia zamierzonego efektu straciła na popularności. Tymczasem, aby móc się cieszyć wyjątkowym smakiem kruchego, a zarazem soczystego mięsa wołowego nie potrzeba wiele – nie trzeba mieć ponadprzeciętnych umiejętności kucharskich ani specjalistycznych sprzętów. Wystarczy przyswoić kilka informacji, poświęcić chwilę na wybór odpowiedniej sztuki mięsa od zaufanego producenta,
wybrać odpowiednie dodatki.